sesungguhnya setiap penulisan yang dipaparkan di ruangan ini hanyalah sekadar untuk renungan bersama....

Friday, December 3, 2010

Kajian Dapati Amaran Bergambar Pada Kotak Rokok Tidak Menakutkan Perokok

SUARA ALTERNATIF (mStar Online)
Selasa Mei 18, 2010


Kajian Dapati Amaran Bergambar Pada Kotak Rokok Tidak Menakutkan Perokok

ISLAM amat menggalakkan cara hidup yang sihat dan sempurna, beradap dan berakhlak mulia. Sebarang bentuk perbuatan yang tercela yang menjurus ke arah sifat-sifat mazmumah adalah dilarang sama sekali dalam Islam.

Ini dapat dilihat dalam Surah: 66 At Tahrim 6: (yang bermaksud) “Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu.”

Sesungguhnya Islam telah menetapkan bahawa kita sebagai makhluk di muka bumi ini dilarang untuk melakukan dhoral atau memudharatkan orang lain dan dhiror membalas perbuatan orang lain dengan kemudharatan.

Kajian-kajian sains dan perubatan sejak dari awal lagi telah membuktikan bahawa merokok membawa kesan negatif kepada perokok dan mereka yang berada di sekeliling perokok tersebut.

Namun begitu, hari ini para perokok tampak tidak menghindarkan tentang segala kenyataan yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan. Pelbagai kempen telah dijalankan tetapi ternyata tidak mendapat sebarang sambutan atau reaksi yang positif daripada para perokok.

Malahan saban hari, kita boleh nampak di merata tempat orang merokok walaupun ada di antaranya merupakan kawasan larangan merokok. Muda-mudi juga tidak terkecuali daripada melakukan perkara ini. Semakin ramai menghisapnya semakin mahal harganya.

Islam amat menekankan kepada setiap umatnya supaya memelihara kesihatan jasmani dan rohani. Setiap benda yang digunakan itu mendatangkan kemudharatan kepada manusia adalah diharamkan seperti firman Allah Ta’ala:Surah : 2 Al Baqarah 195: (yang bermaksud) “Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah kerana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.”

Menurut Jabatan Kesihatan Utah melalui Tobacco Prevention & Control Program, para doktor telah mengesahkan 37 jenis penyakit berbahaya hasil daripada rokok kerana terdapat lebih daripada 4,000 jenis bahan kimia berbahaya di dalamnya.

Antaranya, sebagai penyebab kepada berlakunya penyakit kanser yang merupakan pembunuh utama manusia di seluruh dunia. Nikotin yang terdapat dalam rokok merupakan sejenis dadah yang mengakibatkan ketagihan.

Nikotin adalah sama seperti heroin, amfetamin dan kokain yang bertindak di dalam otak dan memberikan kesan kepada sistem mesolimbik yang membawa kepada punca ketagihan. Nikotin juga merupakan salah satu punca serangan penyakit jantung dan strok.

Firman Allah Ta’ala:Surah : 7 Al A’raaf 157: (yang bermaksud); “…yang menyuruh mereka mengerjakan yang makruf dan melarang mereka dari mengerjakan yang mungkar dan menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka segala yang buruk .”

Mulai 1 Jun tahun lepas, Kementerian Kesihatan Malaysia melalui Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau (pindaan) 2008 telah menyarankan agar semua bungkusan rokok di pasaran mestilah memaparkan amaran kesihatan bergambar.

Adakah tindakan ini dapat mengurangkan jumlah perokok yang semakin meningkat saban hari? Adakah perokok akan takut dengan gambar yang dipamerkan di setiap kotak rokok tersebut?

Persoalan ini telah dijawab hasil daripada satu kajian yang dijalankan ke atas perokok-perokok tentang kesan daripada gambar yang dipamerkan.

Majoriti memberi respon bahawa amaran kesihatan bergambar itu tidak sedikitpun menakutkan atau menukar pemikiran mereka untuk berhenti daripada merokok. Gejala rokok kian melanda manusia, sehinggakan pihak berkuasa juga tidak dapat mengatasinya.

Kerajaan telah membelanjakan berjuta-juta ringgit semata-mata untuk berkempen bagi mengatasi gejala rokok. Kempen mengajak manusia untuk tidak menghisap rokok tetapi pada masa yang sama pokok tembakau telah ditanam oleh manusia sendiri.

Daun tembakau jika diberi kepada binatang ternakan manusia seperti kambing,lembu atau kerbau pun tidak ingin memakannya kerana daun itu akan memudharatkannya. Tetapi, apa yang menghairankan kita manusia pula yang sanggup mengambilnya sebagai makanan harian.

Amalan rokok juga merupakan satu pembaziran. Firman Allah;Surah: 17 Al Israa’ 26-27: (yang bermaksud) “…dan janganlah kamu menghambur-hamburkan (membelanjakan) hartamu secara boros. Sesungguhnya pemboros-pemboros itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada Tuhannya.” Dalam konteks ini, peranan institusi keluarga amat penting dalam menangani isu ini. Ibu-bapa yang merokok bukan sahaja meletakkan anak-anak mereka kepada bahaya penyakit malahan juga mendedahkan anggota keluarga menghadapi pelbagai kemungkinan yang membabitkan kegencatan pertumbuhan fizikal dan minda.

Berdasarkan maklumat yang dikongsikan di atas, diharapkan semua manusia di muka bumi ini terutamanya umat Islam yang merokok dapat mengambil langkah segera menghentikan tabiat buruk yang membahayakan ini dengan apa cara sekalipun kerana ia boleh membawa kepada kebinasaan dan ditegah oleh agama.

Ingatlah bahawa merokok merupakan perbuatan membunuh diri secara beransur-ansur. Ia bukan sahaja boleh membinasakan diri individu si perokok malahan turut membinasakan orang lain yang berada di sekelilingnya.

Rasullulah SAW bersabda;“Dilaknat seseorang yang mendatangkan kemudaratan kepada seseorang mukmin ataupun menipunya.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Bukti jelas menunjukkan bahawa merokok lebih banyak membawa keburukan jika dibandingkan dengan kebaikan. Rokok juga merupakan punca kerosakan kehidupan manusia. Sahutlah seruan Allah agar mengambil benda-benda yang baik dan meninggalkan benda-benda yang mendatangkan kemudharatan kepada masyarakat sejagat.

Yang baik datangnya dari Allah SWT dan yang buruk datang dari diri saya sendiri.

MUHAMMAD HAKIMI TEW ABDULLAH merupakan pensyarah di UiTM Melaka.

No comments:

Post a Comment