sesungguhnya setiap penulisan yang dipaparkan di ruangan ini hanyalah sekadar untuk renungan bersama....

Thursday, May 7, 2009

Kelebihan bersegera solat JumaatJUMAAT hari sungguh mulia dan bermakna bagi umat Islam. Kemuliaan itu digambarkan oleh Rasulullah SAW melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud:


"Sebaik-baik hari yang terbitlah matahari padanya ialah Jumaat. Pada hari itu, Nabi Adam dicipta dan dimasukkan ke dalam syurga dan pada hari itu juga dia dikeluarkan dan tidak akan berlakunya kiamat melainkan pada Jumaat."

Sabda Rasulullah lagi yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari bermaksud: "Penghulu segala hari ialah Jumaat, ia sangat besar ertinya di sisi Allah daripada Aidilfitri dan Aidiladha."

Demikian kemuliaan Jumaat. Adapun kemuncak kepada kemuliaan Jumaat adalah perhimpunan raksasa di masjid bagi mendirikan solat fardu Jumaat secara berjemaah.

Bersolat Jumaat terlalu penting bagi setiap Muslim sehingga Rasulullah memberi ancaman keras terhadap orang yang meninggalkannya.

Menghadiri solat fardu Jumaat ertinya kita menuju ke masjid bagi menyahut seruan Allah yang meminta kita untuk sujud kepada-Nya. Firman Allah bermaksud: “Wahai orang beriman, apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada Jumaat, maka bersegeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang Jumaat) dan tinggalkanlah berjual beli (pada saat itu) yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenar)." (Surah al-Jumu’ah, ayat 9)

Oleh kerana menghadiri solat Jumaat adalah tanda kepatuhan terhadap Allah, maka ia hendaklah dilakukan dengan baik dan bersungguh-sungguh. Hal ini supaya terserlah kepatuhan, di samping mendidik keperibadian kita.

Bagi memastikan kehadiran ke masjid beramai-ramai dapat memenuhi objektif sebenar, maka Rasulullah menunjukkan kepada kita amalan yang perlu dilakukan sebelum ke masjid, ketika dan selepas solat Jumaat.

Amalan sebelum solat Jumaat:

· Memperbanyakkan selawat pada malam dan Jumaat.

Sabda Rasulullah bermaksud: “Perbanyakkanlah berselawat kepadaku pada malam dan hari Jumaat."

· Membaca surah al-Kahfi.

Sabda Rasulullah bermaksud: “Barang siapa yang membaca surah al-Kahfi pada Jumaat nescaya Allah akan menerangi cahaya yang akan menerangi dirinya antara dua Jumaat."

· Mandi sunat Jumaat dan datang awal ke masjid.

Sabda Rasulullah bermaksud: “Barang siapa yang mandi (sunat) pada Jumaat, kemudian pergi ke masjid pada waktu yang pertama, maka seolah-olah dia telah berkorban seekor unta. Barang siapa yang pergi pada waktu yang kedua, maka seolah-olah dia telah mengorbankan seekor kerbau. Barang siapa yang pergi pada waktu yang ketiga, maka seolah-olah dia telah mengorbankan seekor kambing. Barang siapa yang pergi pada waktu yang keempat, maka seolah-olah dia hanya mengorbankan seekor ayam betina. Barang siapa yang pergi pada waktu kelima, maka seolah-olah dia mengorbankan sebutir telur." (Hadis riwayat Imam Bukhari)

· Berwuduk dengan sempurna dan kemudian melakukan ibadat seperti membaca al-Quran dan sembahyang sunat tahyatul masjid, terutama apabila masuk ke dalam masjid.

Sabda Rasulullah bermaksud: “Barang siapa yang berwuduk dengan sempurna kemudian dia pergi ke masjid menunaikan solat Jumaat dalam keadaan diam dan memberi perhatian sepenuhnya terhadap khutbah yang disampaikan, maka diampunkan dosanya pada hari itu dan antara Jumaat yang akan datang." (Hadis riwayat Muslim)

Sangat duka cita apabila ada yang datang ke masjid ketika khatib sedang membaca khutbah. Perbuatan ini amat merugikan kerana khutbah adalah rukun wajib yang menjadikan syarat sahnya Jumaat.

· Mendapatkan saf pertama yang berdekatan imam.

Sabda Rasulullah bermaksud: “Barang siapa yang mandi sunat pada Jumaat dan bersegera berjalan menuju ke masjid, kemudian mengambil tempat berhampiran dengan Imam serta mendengar khutbah dengan penuh perhatian, maka setiap langkahnya akan memperoleh pahala menyamai ibadat puasa dan solat pada malamnya selama setahun."

Oleh itu, marilah kita mencari kelebihan kurnia Allah pada Jumaat.

Hendaklah segera ke masjid dan mengikut adab yang disenaraikan oleh Rasulullah kerana kelebihan dan fadilatnya terlalu besar.

2 comments:

  1. congrates bro! finally u have your own blog! Dont forget to put your references. Nanti kena tolak markah! hahaaa

    ReplyDelete
  2. mekasih atas artikel ini....sgt berguna utk insan yg lemah ini.....

    ReplyDelete